هدف از نورپردازی و روشنایی نمای ساختمان چیست؟
کسانی که ایده نورپردازی نمای ساختمان ها را آوردند، در درجه اول قصد داشتند نمای ساختمان ها را چشم نوازتر کنند به گونه ای که در هنگام شب قابل مشاهده باشد.
رفته رفته با پیشرفت تکنولوژی و نوآوری های جدید، تحولات عظیمی در حیطه نورپردازی نمای ساختمان رخ داد و ذهن معماران ساختمان را نیز درگیر کرد.
جالب است بدانید که در ماجرای زیباسازی ساختمان ها مزایای دیگری نظیر کاهش هزینه ها، ایجاد جذابیت، تحولات بصری و کاهش انرژی ایجاد شد. بنابراین ایدهپردازانِ نورپردازی نما با یک تیر چند نشان زدند و از مزایای زیادی بهره بردند.
اولین نورپردازی ساختمان به چه سالی باز می گردد؟
اولین نورپردازی نما در سال ۱۹۳۰ در منهتن آمریکا پیاده سازی شد. بعد از مدتی این ایده در تمام نقاط منهتن گسترش یافت و این شهر به نورانی ترین شهر دنیا تبدیل شد.
بعدا این تکنیک در کشورهای اروپایی انجام شد. در نهایت با رشد تولید برق و رایج شدن صنعت مد در دنیا، بسیاری از شهرهای اروپایی به نورپردازی نمای ساختمان روی آوردند.
البته در آن دوران اروپا بیش از آمریکا جزئی نگر بود و روی ظرافت و ریزه کاری ها تاکید داشت. به همین دلیل است که به محض اینکه پای خود را در کشورهای اروپایی می گذاریم، بناهایی میبینیم که به طور هوشمندانه با نور تزئین و طراحی شده اند.
نورپردازی مدرن
کاربرد و زیبایی دو موضوع مهم در نورپردازی نمای ساختمان است. نورپردازی از آن جهت اهمیت دارد که علاوه بر زیبایی، تصاویر را دقیق تر در ذهن ثبت می کند و به راحتی خاطرات را به یاد می آوریم.
به عنوان مثال خیابانی که پر از سوژه های نورپردازی است، در ذهن مخاطبان محبوب تر خواهد بود و پس از مدتی تبدیل به مکانی پر رفت و آمد و مشهور خواهد شد.
از این جهت نورپردازی یکی از عوامل مهمی است که موجب برندینگ و شهرت برای سازمان ها خواهد شد.
امروزه بسیاری از طراحان نورپردازی و معماران نور، طراحی نورپردازی نمای یک ساختمان را با توجه به قابلیت های برند و طرح و سبک ها و رنگ های سازمان طراحی می کنند. آنها از ظرفیت های نورپردازی نمای ساختمان شرکت ها یا سازمانها استفاده می کنند و جنبه های تبلیغاتی و فاخر برای مشتریانشان خلق می کنند. خوشبختانه در بازار برای انواع سلیقه ها چراغ های ال ای دی موجود بوده و می توانید بر حسب نوع متریال نمای ساختمان و بودجه مورد نظر، اقدام به تهیه تجهیزات کنید.
بررسی برخی از ابزارهای نورپردازی نما
والواشر و پروژکتور: به شکل گسترده تری عمل کرده و سازه ها را با وسعت بیشتری روشن می کند. برای مثال در ساختمان های عظیم الجثه یا کاخ های تاریخی پروژکتور ها بیشتر استفاده می شوند.
در اصل، پروژکتورها برای روشنایی یک مساحت بسیار بزرگ از نما کاربرد دارند.
وال واشر ال ای دی و پروژکتور ال ای دی دو مورد از پرکاربرد ترین پروژکتور هایی هستند که امروزه توسط دیزاینز ها برای نورپردازی نمای ساختمان استفاده می گردد.
وال واشر LED یکی از جالبترین منابع نور است و به موازات دیوار نصب می شود. وال واشر ها نوری موازی با دیواره ها را از خود ساطع میکنند که می تواند یک مساحت نسبتا بزرگ از نما یا دیوار را به صورت یکنواخت و با سایه روشن های پراکنده و بسیار جذابی روشن کند.
نور دکوراتیو: یک درجه از پروژکتور پایین تر است و فقط اطراف خود را روشن می کند.
در اصل روی کل نما تابیده نمی شود. نورهای دکوراتیو به صورت هاله های پخش یا باریک نور و به موازات نما می تابند.
استفاده از نور دکوراتیو می تواند در زیبایی نما بسیار موثر باشد و فضا سازی ها و چهارچوب های ذهنی بسیار شگفت انگیزی را خلق کند.
نور رنگی: این دسته نورپردازی ها از ال ای دی بوده و بیشتر تزئینی هستند. لامپ های تزئینی در انواع شکل و رنگ موجود است.
اما برای به کارگیری آنها باید دقت نظر داشته باشیم. زیرا هرکدام قابلیت و کاربرد جداگانه داشته و نباید بی هدف از آنها استفاده کنیم.
اصلی ترین مدل های نورپردازی نمای ساختمان
نورپردازی نما یکی از مواردی است که در آن خلاقیت های زیادی می توان به خرج داد. هر روزه طرح ها و ایده های جدیدی در این زمینه خلق می شود
. بنابراین نمی توان به صورت یکجا و محدود تمام حالات نورپردازی نما را مورد بررسی قرار داد. اما شرکت نورنگار در این مقاله قصد دارد برخی از روش های شناخته شده در نورپردازی نمای ساختمان را معرفی نماید.
نورپردازی کامل و گسترده
نورردازی کامل بهترین روش نورپردازی نما برای سازه های تاریخی است.
در واقع نور، تمام قسمت های بنا را به نمایش گذاشته و بیننده را تحت تاثیر قرار می دهد.
اغلب طراحان این نور را روی پایه های بنای تاریخی می گذارند اما گاهی می توان با ترفندهایی دیگر قسمت های مجسمه یا بنا را به وسیله نور زیباتر جلوه داد.
فلسفه رفتن به یک بنای تاریخی و قدمت آن بنا، حکم می کند که تمامی آن به صورت یکپارچه در دید مخاطبان و توریست ها قرار داشته باشد.
در نورپردازی کامل و گسترده باید دقت شود که سایه های ایجاد شده در اثر سطوح نا همسطح نما به خوبی خنثی شوند.
نورپردازی تاکیدی
نورپردازی تاکیدی زمانی استفاده می شود که قصد دارید، قسمتی از ساختمان، مسجمه یا بنا بیشتر در خاطرات بمانند.
اصطلاحا وقتی که می خواهیم یک سوژه ایجاد کنیم یا قسمتی از کار را Bold کنیم. برای مثال ارتفاع و عظمت برج ایفل بسیار اهمیت دارد در نتیجه در نورپردازی نما ی برج ایفل، به صورت افقی نورپردازی را پیاده سازی می کنند تا قد آن در ذهن ها بماند.
نورپردازی نما به سبک مجلل یا لاکچری
به غیر موارد بالا یک نوع دیگر از نورپردازی نما را داریم که برای ساختمان های تجاری، تفریحی و فاخر انجام می شود.
در این گونه نورپردازی ها چراغ های رنگی، تک رنگ و دینامیک استفاده شده و جلوه ای جذاب و خاص تر دارند. البته در استفاده این رنگ ها باید دقت کنیم و با توجه به محیط و مناسبت ها از آنها استفاده کنیم.
در نورپردازی نما به صورت تک رنگ، باید دقت کنیم که از رنگ های فاخری مانند فیروزه ای، زرد نبهی و سفید یخی و … می توان به خوبی استفاده کرد.
در هنگام طراحی رنگ نور باید حتما به رنگ متریال پس زمینه نما دقت شود.
در نورپردازی داینامیک باید افکت ها و انیمیشن ها به خوبی طراحی شوند تا با موقعیت ذهنی نمای ساختمان در ذهن مخاطب هماهنگ باشند. یکپارچگی در انتقال مفاهیم به ذهن مخاطب بسیار اهمیت دارد.
نورپردازی نمای ساختمان با روش پس زمینه
این دسته از نورپردازی نمای ساختمان بسیار هوشمندانه و منحصر به فرد است. در اصل شما با هنر نورپردازی یک شی را از تصویر جدا می کنید.
از خیابان ولیعصر اگر گذشته باشید، کاملا مشخص است که درختان با نورهای رنگارنگ از زمینه خیابان جدا شده و بیشتر خود را در خیابان نمایان می کنند. این شکل از نورپردازی در سالنهای تئاتر و سینما نیز کاربرد دارد.
در مورد نورپردازی نمای ساختمان ، نورپردازی پس زمینه را باید به نحوی به کار بگیریم که نقص ها و موارد نا موزون نما را مخفی سازد و قسمت های زیباتر و جذاب تر نما را برای مشتری بیشتر نمایان کند. در حقیقت می توان گفت که نورپردازی پس زمینه نوعی از نورپردازی های تاکیدی است که نقص ها را بیشتر استتار می کند!
نورپردازی نمای ساختمان به صورت سه بعدی و نئون
در برخی از طرح های نورپردازی از ریسه های LED استفاده می شود که به محیط حالت سه بعدی می دهد.
این تکنیک برای ساختمان های تجاری یا پاساژها نیز مورد استفاده بوده و به دلیل کم هزینه بودن طرفداران خود را دارد.
البته در استفاده از ریسه های ال ای دی باید خیلی دقت کنیم که محاسبات سیم کشی و جریان ریسه به خوبی حساب شود. ریسه باید از مدل های مرغوب بازار باشد تا بتواند سالها عمر کند
محل تعبیه ریسه در نما هم باید کاملا از نفوذ آب و رطوبت در امان باشد.
نکات مهم برای انتخاب سبک نورپردازی نما
– در نورپردازی نمای ساختمان به ترکیب سازه، ابعاد و نوع معماری، متریال بیرونی، رنگ بندی نما و تاثیر فرهنگی آن در ذهن مخاطب دقت کنید.
– برای تزئین بیرون ساختمان، جایگاه بنا در مقایسه ساختمان های مجاور نیز مهم است. فراموش نکنید که هرکس ساختمان نورپردازی شده شما را ببیند، به ساختمان های اطراف هم نگاه می کند و آنها را با هم مقایسه می کند.
– هر ایده نورپردازی که برای ساختمان دارید، باید به خوبی از فاصله های دور و نزدیک قابل تشخیص باشد. فراموش نکنیم که نورپردازی را انجام می دهیم که ساختمانی جذاب تر و زیبا تر داشته باشیم.
– به نحوه ساخت و محل قرار گیری سیم چراغ ها و نصب تجهیزات دقت کنید. بسیاری از پروژه های نورپردازی با مشکلات سیم کشی و استتار چراغ در نمای روز مواجه هستند. بهتر است قبل از طراحی ها، همه محدودیت های نما را در نظر داشته باشیم.